Podzielę się dzisiaj z Wami kilkoma ciekawymi zasadami tworzenia perfum w starożytności, w czasie, kiedy destylacja jeszcze była nieznana i nie było czystych olejków eterycznych.
Starożytny tekst Teofrastusa na temat ówczesnej perfumerii pokazuje iż dziedzina ta była bardzo rozwinięta, panowały mody na konkretne zapachy, perfumy były lepszej i gorszej jakości.
Do ekstrahowania zapachów używano przede wszystkim oliwy z oliwek, za słowami Teofrastusa:
„Najczęściej używana jest oliwa pochodząca z egipskich lub syryjskich balanos, ponieważ jest ona najmniej lepka w stanie surowym, jest najmniej tłusta i gruboziarnista, stosuje się nią gdy jest świeża, ponieważ to co jest przechowywane powyżej roku jest bezużyteczne, ponieważ stało się gęste i lepkie. Niektórzy twierdzą, że do maści najlepiej nadaje się olej z gorzkich migdałów, jest ich dużo w Cylicji, gdzie robi się z nich maści. Mówi się, że olej ten jest odpowiedni dla niektórych perfum, takich jak perfumy egipskie, jednak skorupy owoców wrzucane są do oleju, aby nadać mu zapachu, jest to niekonsekwentne, ponieważ olej nośnikowy powinien zawierać jak najmniej własnego zapachu, tak jak oliwa z oliwek, olej migdałowy ma ostry zapach, być może wyjaśnienie jest takie, że tylko podczas gotowania olej nabiera złego zapachu.”
Według zapisów starożytni perfumiarze używali wielu przypraw.
„Do sporządzenia wszelkich perfum używają przypraw, niektóre w celu zagęszczenia oleju, inne w celu nadania im zapachu. We wszystkich przypadkach do pewnego stopnia zagęszczają olej, aby lepiej znosił zapach. Do zagęszczenia używa się przypraw słabszych, a na późniejszym etapie wkłada się aromatyczne rośliny lub gumy zabezpieczające zapach. Tak więc, jeśli funt mirry zostanie dodany do pół litra oliwy a na późniejszym etapie zostanie dodana trzecia uncja cynamonu, ta niewielka ilość dominuje.”
Perfumy w starożytnym świecie były barwione.
„Niektóre perfumy są bezbarwne, a innym nadaje się kolor. Kolor nadaje się słodkim perfumom majerankowym, różanym oraz megaleionowym, podczas gdy wśród drogich perfum egipskich, z pigwy i kyprosu kolor jest niewskazany, bezbarwny, jak również u wszystkich tanich perfum.”
Perfumy w starożytnym świecie ale nie tylko używane były nie tylko jako pachnidła, ale również jako leki. W Europie oraz Rosji pachnidła kupowało się w aptekach aż do końca XIX wieku.
„Uważa się, że Megaleion łagodzi stany zapalne spowodowane przez każdą ranę, a perfumy różane są doskonałe dla uszu. Te pierwsze składają się z palonej żywicy mirry i cynamonu, a wszystkie one mają właściwości ściągające i wysuszające, a powodem dla którego perfumy różane są dobre dla uszu, jest to, że do ich produkcji używa się soli.”
Nowoczesna perfumeria naturalna ma z czego czerpać inspiracje

od kilku miesięcy tworzę kilka oliwek do namaszczania według historycznych formuł, wiążę z nimi wiele nadziei i planów, w tym procesie bardzo istotnym jest jakość używanych surowców oraz oddanie swojej energii i czasu do odtworzenia tych cudownych pachnideł.
Monika