olfaktorie bottanicum

Wiosenne kwiaty - Krokusy

02 kwietnia 2021
Witamy wiosnę z bottanicum Szafran (Krokus)
 
Krokusy to kolejne wiosenne kwiaty, które przywołują mi na myśl wybudzanie się świata ze snu zimowego, były lata, kiedy każdą wiosną wybierałam się w góry by przywitać czas rozkwitu polami usianymi krokusami, to był jeden z piękniejszych widoków. Raz był to zimny świt ze srebrzystymi kroplami rosy owiany mgłami, innym razem wieczory i ciepłe popołudnia.
 
Długa wędrówka by napić się kawy z termosu w otoczeniu pięknych kwiatów wywoływała we mnie szczęście i radość, ja również budziłam się na tych polanach po zimowym letargu.
 
Szafran nazywany jest roślinnym złotem. Odkryto go na freskach, na greckiej wyspie Santorini, znalezisko pochodzi z 1500 roku pne. Ślady szafranu również odkryto na prehistorycznych malowidłach sprzed 50 000 lat.
 
Egipcjanie nosili woskowe stożki na głowach pachnące szafranem, przyprawami oraz kwiatami.
 
Kleopatra prócz róż i kadzideł uwielbiała szafran, używała go z wielkim rozmachem, mogła sobie na to pozwolić, była najpotężniejszą oraz najbogatszą kobietą w swoich czasach. Przed spotkaniami z mężczyznami (a spotykała się z najbardziej wpływowymi w ówczesnych czasach) brała kąpiel z szafranem, który prócz zapachu pozostawiał piękny kolor skóry.
 
 
Szafran znajdował się w formule słynnych perfum Kypi, pierwszej znanej wodzie toaletowej na świecie.
W starożytności nacierano kobietom stopy szafranem przed upojną nocą, był bardzo cenionym afrodyzjakiem.
Starożytni Grecy wyobrażali sobie Zeusa jako szafran, co wskazywało na jego ogromne bogactwo.
 
Jeden z greckich mitów opowiada o przystojnym śmiertelniku Krokusie, który zakochał się w pięknej nimfie imieniem Smilac, gniewni bogowie zamienili go w mały, purpurowy kwiat, który zachował piękno.
 
Prawdziwym skarbem zapachowym jest szafranowy attar, który jest praktycznie już nieosiągalny.
Bywa jeszcze destylowany w Indiach w podłożu drzewa sandałowego, w swojej czystej postaci zapach attaru szafranowego opisywany jest jako mleczno – drzewny, ziołowe siano z miodowym akcentem.
 
Od tysięcy lat szafran zbiera się klasycznie, każdy żeński kwiat posiada 3 niteczki, które zbiera się wcześnie rano z zamkniętych kwiatów i układa do wyschnięcia na jedwabnych tacach. Drobne niteczki szafranu powinny być mocno czerwone z nieco jaśniejszymi pomarańczowo-czerwonymi końcówkami. Nitki całkowicie czerwone mogą być gorszej jakości lub barwione by oszukać konsumentów.
W perfumerii naturalny szafran nie jest dozwolony ponieważ w jego składzie jest safrol, składnik, który wywołuje alergie. Materiałem, który można wykorzystywać jest składnik zapachowy szafranu, który jest izolowany z naturalnego surowca, można również dostać absolut oraz zrobić własną nalewkę z szafranu.
 
Szafran najczęściej jest stosowany w zapachach orientalnych oraz szyprowych.
Do wyprodukowania funta szafranowej przyprawy potrzeba aż 75 000 tys. kwiatów lub 225 000 tys. znamion. Roślina jest zbierana najczęściej ręcznie. Najlepszy szafran pochodzi z Hiszpanii, uprawia się go również Grecji, Afganistanie, Iranie i Indiach.
Macie w swoich ogrodach krokusy? Jeśli tak spójrzcie na nie z dostojnością, to prawdziwi arystokraci
Monika 

Monika Opieka

Wszystkie teksty, rysunki, zdjęcia oraz wszystkie inne informacje opublikowane na niniejszych stronach podlegają prawom autorskim olfaktoriebottanicum.pl Monika Opieka.Wszelkie kopiowanie, dystrybucja, elektroniczne przetwarzanie oraz przesyłanie zawartości bez pisemnej zgody olfaktoriebottanicum.pl Monika Opieka jest zabronione.

Do stworzenia strony wykorzystano kreator stron www WebWave

bottanicum@gmail.com

olfaktorie bottanicum